Milyen a normál spermakép?

Szerző: Lombikbebi.com | 2015-06-29
Milyen a normál spermakép?

Ha egyszer elérkezik az a pont egy pár életében, hogy érdemes lehet megvizsgálni a férfi nemzőképességét, akkor fontos tisztában lennünk a normál spermakép megfelelő értékeivel. Mivel a férfiak nemzőképessége az idők során jelentősen leromlott, sajnos sok esetben indokolt lehet ez a vizsgálat. A spermakép (spermiogram) készítése kor az andrológus szakorvosok a következő szempontokat vizsgálják:

  • Sperma térfogat
  • Spermium alak (morfológia)
  • Spermium koncentráció
  • Mozgási képesség
  • Spermiumszám

A mintát minimum 3, maximum 5 nap önmegtartóztatás után veszik. A spermaanalízis alapján a férfiaknál megállapítható az esetleges nemzőképtelenség oka és mértéke, ezért hasznos andrológiai vizsgálat lehet egy esetleges lombikbébi kezelés megkezdése előtt.

Milyen a normál spermakép?

A normál spermakép, illetve az egyes vizsgálati szempontok minimum értékei:

  • Sperma térfogat: min. 2 ml
  • Spermium alak (morfológia) min. 4% normál alakú spermium
  • Spermium koncentráció min. 15 millió/ml
  • Mozgási képesség: minimum 40% megfelelően mozgó spermium
  • Spermiumszám min. 39 millió

Ezek azok a minimum értékek egy spermiogram elemzésekor, ami alatt már valószínűleg sokkal nehezebben érhető el spontán terhesség.

Mit tegyünk a spermium minőségének romlása esetén?

Ha spermaképünk értékei eltérést mutatnak a fentiekhez képest, nem kell azonnal kétségbeesnünk. Ha az értékek csak kis mértékben térnek el a normáltól, akkor még bőven van lehetőség a spermakép javítására. Ezt főleg a károsító tényezők elhagyásával tehetjük meg, érdemes tehát abbahagyni a dohányzást, az alkoholfogyasztást és lehetőleg stresszmentes életmódot folytatni.


A mozgás és az egészséges táplálkozás is nagyon fontos tényezők, ugyanis bizonyos tápanyagok és vitaminok közvetlen hatással vannak a spermaképre, ezáltal befolyásolhatják a nemzőképességet is. A spermakép jelentősen javítható a megfelelő mennyiségű – vagy rosszabb spermakép esetén emelt dózisú – tápanyagok bevitelével, akár étrend-kiegészítők formájában is.

Milyen spermakép esetén érdemes orvoshoz fordulni?

Amennyiben a fenti normál értékekhez viszonyítva 15-20%-kal rosszabbak az értékeink, már indokolt szakemberhez fordulni. Sajnos előfordulhat, hogy csak mesterséges úton, inszemináció vagy lombikbébi program keretein belül érhető el a terhesség. Súlyos esetben sem kell feltétlenül a legrosszabbra számítani, ugyanis vélhetően van lehetősége a pároknak a fogantatásra, hiszen ma már műtéti úton akár a herékből kinyert ondóval is lefolytatható egy mesterséges megtermékenyítési eljárás. Andrológus szakorvosok is tanácsokkal segíthetik a folyamatot, valamint spermakép és egyéb vizsgálatok alapján szervezetünk további problémáira is fényt deríthetnek. Ezek kapcsolatban állhatnak akár a nemzőképességgel is: pl. gyulladások, fertőzések a szervezetben (fehérvérsejt szám alapján), vagy a normálistól eltérő hormonszint (tesztoszteron).

vissza az esettanulmányokhoz