Mennyibe kerül a lombikbébi program?

Szerző: Lombikbebi.com | 2015-07-03
Mennyibe kerül a lombikbébi program?

Sokan, akik most vágnak bele a lombikbébi programba, nem is sejtik, milyen költségekkel jár ez valójában.

Cikkünk azoknak próbál segítséget nyújtani, akiknek az anyagiak is fontosak. Természetesen nem lehet pénzben kifejezni azt az örömöt, amit egy baba tud nyújtani nekünk, de sajnos Magyarországon csak kevesen tehetik meg, hogy anélkül vágjanak bele, hogy ki sem számolják ezt.

Fontos tudni, hogy az alább felsorolt költségek természetesen csak az átlagot tükrözik, és kifejezetten a nem TB-finanszírozott vizsgálatok árait mutatják. A vizsgálatok jelentős részét el lehet végeztetni TB-támogatott formában is, de ebben az esetben rengeteget kell várnunk, akár fél év is eltelik, mire mindenhol sorra kerülünk. A párok jelentős része ezért inkább a magán intézményekhez fordul, itt lényegesen kisebb a várakozási idő, cserébe viszont nagyobbak a költségek is. 

A legnagyobb tévhitek

Általánosan elterjedt hiedelem, hogy a lombikbébi program ingyenes, mert az OEP támogatja. Ezt általában azoktól halljuk vissza, akiknek először panaszkodunk a költségekről. Egyébként tény, hogy az OEP jelenleg maximum 5 beültetést finanszíroz. Ez azonban csupán azt jelenti, hogy a beültetési procedúra tényleges költségét 100%-ban támogatják az első 5 alkalommal. A költségek azonban messze nem merülnek ki ennyiben, sőt, ez csak a jéghegy csúcsa.

Mennyibe kerül egy lombik próbálkozás?

Maga a beültetés általában 60-100 ezer forintba kerül attól függően, hogy hol végzik. Az OEP által ezt kipipálhatjuk, de amíg idáig eljutunk, sajnos kiürülhet a pénztárcánk. Lássuk hát tételesen, hogy mi mennyibe kerül, mire számítsanak azok a párok, akik most kezdenek bele a lombikbébi programba.

Az első költség rögtön az első látogatásunkkor keletkezik, minden meddőségi- vagy IVF központban szakmai konzultációra kell mennünk. Ez átlagosan 15-20 ezer forint. 

Ezután következnek a vizsgálatok, hogy kiderüljön, mik az esélyek, inszeminációval kezdenek-e, vagy rögtön IVF eljárást alkalmaznak. A férfiaknak spermiogram vizsgálatot kell végezniük, hogy megvizsgálják a megtermékenyítő képességet. 

Kötelező elvégeztetni egyéb vérvizsgálatokat a pár mindkét tagjának, ezek hiányában nem kezdik meg az eljárást. Ezek jellemzően hepatitis és AIDS-szűrések, illetve női és férfi hormonvizsgálatok, ami fejenként összesen 25-30 ezer forintos tétel.

Természetesen ezalatt "becsúszik" néhány konzultáció, korrektebb helyeken ezért nem mindig kérnek pénzt, de átlagban 10-15 ezer forinttal itt is szegényebbek leszünk alkalmanként. 

Ha a lombikbébi eljárás megkezdhető, akkor néhány ultrahang következik (kb. 15 ezer forint alkalmanként), hysteroscopia, azaz méhtükrözés (kisműtétnek minősül, altatásban végzik, 50-70 ezer forint), petevezeték-átjárhatósági vizsgálat (30-40 ezer forint), és alapvető nőgyógyászati vizsgálatok (8-10 ezer forint/alkalom). 

Ezek az induló költségek, és sajnos még csak ezután jön a java.

A petesejtek érésének stimulálásához hormoninjekciókat alkalmaznak. Ez arra szolgál, hogy minél több petesejt érjen meg (ne csak egy), így többet tudnak leszívni és megtermékenyíteni, majd visszaültetni. Mivel az ehhez szükséges hormonszint mindenkinél eltérő, ezért a hormoninjekciók árait is csak átlagban tudjuk megadni.

Egy-egy kúra általában 120-150 ezer forintos költség, ráadásul úgy, hogy ez 70%-ban TB-támogatott. Ha sikeresen túl vagyunk a petesejtek 
leszívásán, megtermékenyült néhány embriónk és vissza is kell ezeket ültetni, akkor az embrió transzfer díja a már korábban említett 60-100 ezer forint. 

Egyéb költségek:

Ha "túl sok" embriónk lesz, annak természetesen örülünk, de mivel nem lehet egyszerre mindet visszaültetni, ezért ezeket általában lefagyasztják, aminek tárolási költsége évi 30-40 ezer forint.

Beültetés után folytatódik a hormonkúra, bár már nem injekció hanem hüvelykúp vagy ritkább esetben tabletta formájában, ezek költsége változó, de összességében 5-10 ezer forintot elvihetnek alkalmanként. 

Sajnos ehhez még hozzá vehetjük azt is - mivel vidéken aránylag kevés az IVF klinika -, hogy a nem fővárosban lakóknak sokat kell utazniuk a vizsgálatokra és a beültetésre, egy átlag utazás (benzin, útdíjak) akár 10 ezer forintunkba is kerülhet országon belül, és akkor még nem mentünk messzire. Ez annyira nem megterhelő, de minimum 5-6 alkalommal biztosan megjárjuk az általunk választott IVF centrumot, mire eljutunk a beültetésig.

A férfiak általában elkísérik párjukat a vizsgálatokra, de a punkcióra és a beültetésre biztosan, így szabadságot is kell kivennünk, ami - ha úgy vesszük - további költség. 

"Kérném a számlát!"

Ez így elsőre biztosan sok volt, lássuk a fentieket tételesen:

Konzultáció (minimum 3-4 alkalom) - 15 ezer forint / alkalom
Spermiogram - 15 ezer forint
Vérvizsgálatok - 50 ezer forint (összesen)
Ultrahang vizsgálatok (minimum 3-4 alkalom) - 15 ezer forint / alkalom
Méhtükrözés - 60 ezer forint
Petevezeték-átjárhatósági vizsgálat - 35 ezer forint
Egyéb nőgyógyászati vizsgálatok - 8-10 ezer forint
Hormoninjekciók - 120 ezer forint
Embriók fagyasztási költsége - 40 ezer forint
További hormonok, gyógyszerköltségek - 10 ezer forint
Utazási- és egyéb költségek - 10-50 ezer forint

Ezek nagyjából átlagolva 400 ezer forintot tesznek ki, ha az embrió transzfer díjmentes, egyébként nagyjából kimondhatjuk, hogy minimum 500 ezer forintba kerül, mire egy pár eljut az első konzultációtól a beültetés utáni izgalmas napokig.

Továbbra is csak azt tudjuk mondani, amit az elején: pénzben nem kifejezhető egy baba, de ezekkel a költségekkel jó, ha tisztában van mindenki, aki most kezd neki a lombikbébi programnak.

vissza a hírekhez