Lombikozásunk története 4. rész - Vizsgálatok

Szerző: Lombikbebi.com | 2015-07-14
Lombikozásunk története 4. rész - Vizsgálatok

Az első beültetés előtt számos vizsgálatot kellett elvégeztetnünk mindkettőnknek. A férjem most 33 éves, korábban már említettem, hogy 18 éves korában kemoterápiás kezelést kapott, aminek sajnos a gyermeknemzésre nézve is súlyos következményei lettek. Már akkor, rögtön a kezelés idején felhívták a figyelmét arra, hogy a kemoterápia jelentősen rontani fogja a spermiumok minőségét, mozgékonyságát és mennyiségét.

Azért persze mikor úgy döntöttünk, hogy itt az ideje a gyermekvállalásnak, felkerestünk egy andrológus szakorvost, kicsit reménykedve abban, hogy az évek során javult a helyzet és mégsem lesz szükség a lombikprogramra. Hamar kiderült azonban, hogy ez nem így van... ekkor következtem én!

Korábban diagnosztizáltak nálam egy pajzsmirigy alulműködési rendellenességet, valamint egy ehhez társuló inzulinrezisztenciát, ezek akkor már évek óta gyógyszeresen kezelt problémák voltak.

Nagyon fontos mindkét betegség esetén az egyéb fiziológiai tényezők mellett a teherbeesés szempontjából is, hogy kezelve legyenek. A pajzsmirigy alulműködés esetén azért, mert befolyásolja a peteérés normál menetét, az inzulinrezisztenciánál pedig azért, mert az embrió megtapadását megakadályozza, ha nem a megfelelő tartományban vannak az értékek.

Mindkét esetben folyamatos háromhavi vérvételes kontroll szükséges a gyógyszerek megfelelő dózisának beállításához.

Bevallom ezt nagyon utálom, mert az inzulinrezisztenciánál terheléses vizsgálat van, ami azt jelenti, hogy az első vért leveszik éhgyomorra, majd meg kell innom három deci tömény cukrot, kis vízzel felhigítva és két óra múlva ismét vérvétel. Most ahogy leírom is kiráz a hideg a cukorivás gondolatától, mindig attól tartok, hogy ezt most már tuti nem élem túl, de a végére rájövök, hogy úgy tűnik elpusztíthatatlan vagyok! Ha ezt megittam, bármit kibírok!  

Ezeken kivül, a beültetést megelőzően el kellett végeztetnem egy méhtükrözést, ezt általában kórházi körülmények között, altatásban végzik, reggel bementem, este hazaengedtek. Ilyenkor a méh állapotát, a petevezetékek átjárhatóságát vizsgálják. Nem minden kellemetlenség nélküli beavatkozás ez sem, de szerencsére nálam nem találtak semmi rendellenességet, így a műtétet követő pár napos otthoni pihenést követően el is felejthettem az egészet.

Ezután következett egy Chlamydia tenyésztés, amit a nőgyógyászom végeztetett el, és gyakorlatilag pont annyi kellemetlenséggel járt, mint egy szokásos rákszűrés, vagyis szinte semmivel.  

Majd újabb vérvételek hada jött, hormonvizsgálat, mindkettőnknek HIV, valamint Hepatitis B, C szűrés, majd egy általános labor vizsgálat és EKG a sejtleszíváshoz (punkció) szükséges altatáshoz.

Ha mindezen túl vagyunk és minden rendben, jöhet a lombikkezelés...

vissza a hírekhez