Biztos, hogy lombikoznotok kell?

Szerző: Lombikbebi.com | 2015-06-28
Biztos, hogy lombikoznotok kell?

Mivel a lombikbébi program egyre szélesebb rétegek számára válik elérhetővé, jogosan merülhet fel a kérdés, hogy biztosan szükség van-e az eljárásra, ha a pár egyik tagjánál sem áll fenn visszafordíthatatlan károsodás, vagy olyan szervi probléma, ami ezt indokolttá teszi?

Nem muszáj kétségbeesve felkeresnetek a legközelebbi IVF klinikát, ha egy ideje kitartóan próbálkoztok, de mégsem lesz terhesség a dologból. Meddőség gyanúja esetén természetesen mindkét félnél fontos elvégezni a legszükségesebb vizsgálatokat, de ha ezek nem állapítanak meg semmilyen rendellenességet, akkor érdemes lehet elgondolkodni a probléma egyéb okain. 

A fenti okok miatt manapság sokan már néhány hónap sikertelenség után átesnek a ló túloldalára és kezdenek el barátkozni a gondolattal, hogy esetleg csak mesterséges úton foganhat meg gyermekük. Ez egy elég erős stresszfaktor, és csak ronthat a helyzeten.

Mit tegyünk, ha nem jön a baba?

Érdemes azt átgondolni, hogy meddig próbálkozzunk, ha úgy tűnik, nem sikerül elérni a spontán terhességet. Napjainkban már - pontosan a lombikbébi program elérhetősége miatt - néhány hónap után hajlamosak vagyunk úgy gondolni, hogy számunkra bizony nem lesz más út. Pedig a kitartó próbálkozás jelen esetben tényleg kitartást takar: szakemberek szerint akár egy - másfél év is szükséges, miután egyértelműen kimondhatjuk, hogy valami nincs rendben.

Férfiaknak érdemes spermiogram vizsgálatot készíttetni, majd 3 hónappal később újra elvégezni azt. Ha semmilyen javulást nem tapasztaltunk, akkor már lehet, hogy komolyabb a probléma, de egészséges életmód mellett rengeteget lehet javítani a spermaképen, és lehet, hogy ez már épp elég ahhoz, hogy megfoganjon a baba.

Ha kitartóan próbálkoztok, természetes úton is összejöhet!A nőknél sajnos sok a "rejtőzködő" rendellenességek lehetősége. Gyakori és alattomos ellenség lehet a PCOS, aminek következtében lehetséges, hogy nem történik valódi peteérés. Egy másik alattomos betegség az inzulin rezisztencia, ahol egy bizonyos szint után a megtermékenyített petesejt nem képes megtapadni a méhfalon. Ez sajnos pont elég ahhoz, hogy ne legyen terhesség a dologból, úgyhogy ezt is mindenképp érdemes kivizsgáltatni. 

Fontos lehet, hogy az együttléteket próbáljuk meg spontán jellegűnek beállítani, még ha a peteérés ezt az időpontot nagyjából meg is határozza. Sem a férfiak, sem a nők nem szeretik a "kényszerszexet". Sokat csorbít a pillanat varázsán, és ha problémamentesen is megy, akkor sem jó hosszú távon, ha menetrend szerint tervezzük a dolgokat. Próbáljuk beállítani úgy, hogy az adott peteérési szakaszban minél többet legyünk együtt párunkkal, lehetőleg 1-1 napot kihagyva az együttlétek során. Attól, hogy tervezett, még nem kell, hogy erőltetett legyen - csábítsuk el a másikat, mintha csak egy spontán alkalom lenne, ne az lebegjen a szemünk előtt, hogy "itt az idő".

Ha már biztos, hogy természetes úton nem jön össze a fogantatás

Ne essünk kétségbe. Egyáltalán nem biztos, hogy szervi okai vannak, bár eddigre ez valószínűleg már kiderült. Gondoljuk át, hogy milyen problémáink lehetnek, ami orvosilag nem kimutatható. A szervi okokon kívül lehetnek olyan ártalmas hatások, sőt, lelki okok is, amik befolyásolják a fogantatást. Ez főleg a stressz, a dohányzás, az egészségtelen étrend és a mozgásszegény életmód, férfiaknál és nőknél egyaránt! A próbálkozások idején próbáljunk meg stresszmentes környezetet teremteni magunk körül, próbáljunk felhagyni káros szenvedélyeinkkel, és táplálkozzunk egészségesen.

Így sem jön össze...?

Ha végigjártuk a fentieket és nem áll fenn kimutatható szervi probléma sem (pl. petevezeték-elzáródás, kóros spermium-károsodás, stb.) akkor már mindenképp érdemes orvoshoz fordulnunk. Még ekkor sem biztos, hogy lombikbébi születik majd, lehet, hogy az inszemináció is eredménnyel jár. Sajnos akár az is lehetséges, hogy a férfi és női szervezet egyszerűen genetikailag "nem kompatibilis" egymással. Ez utóbbi elég ritka jelenség, de nem szabad kizárnunk ezt az okot sem.

Ha nem a megfelelő szakemberekkel konzultálva vágtok bele a lombikbébi programba, akkor bizony hosszú és rögös út állhat előttetek. Használjátok ki az internet adta lehetőségeket, keressétek meg a legjobb, számotokra legszimpatikusabb szakorvost és vele kezdjetek neki. A bizalom elengedhetetlen, életetek egyik legfontosabb kérdésében kéritek egy kívülálló segítségét. Fontos, hogy az orvos  is empatikus legyen, ne futószalagon tolja maga előtt a pácienseket, és lásson bele a problémába. Ez is ugyanolyan intim orvos-beteg viszony, mint a nőgyógyászat vagy az andrológia, sőt, annál sokkal-sokkal intimebb.

Ha megfelelően választotok orvost és szigorúan betartjátok az előírásokat, nem görcsöltök és kitartóak vagytok, akkor szinte biztos, hogy hamarosan megérkezik a várva-várt baba!

vissza a hírekhez