A női meddőség okai 3. rész - Funkcionális meddőség

Szerző: Lombikbebi.com | 2015-08-23
A női meddőség okai 3. rész - Funkcionális meddőség

Korábban már említettük, hogy a meddőségnek számos szervi eredetű oka lehet, de nem esett még szó a legalább annyira fontos, lelki eredetű, úgynevezett funkcionális meddőségről.

Funkcionális meddőség az, amikor orvosi eredetű probléma nem mutatható ki, de a teherbe esés mégsem következik be. A nő számára ez legalább olyan komoly gond, mint az organikus gátló tényezők, hiszen gyakran maga is tudja: a háttérben lelki okok állnak.

Ezek megoldásához nem mindig tudjuk az utat, sokakat talán szégyenérzettel is eltölt annak gondolata, hogy segítséget kérjen. Testi eredetű problémáinkkal gond nélkül orvoshoz fordulunk, segítséget kérünk, mert így természetes, lelki eredetű problémák esetén ez sokaknál nem működik ugyanolyan automatizmusként, pedig a lelki gondjaink is ugyanúgy hozzánk és a testünkhöz tartoznak, sok esetben akár betegségek kiváltó okaként is. Ez akár addig is fajulhat, hogy a test nem termeli azokat a hormonokat, amelyek a teherbe eséshez szükségesek.
Ha a terméketlenség oka pszichés, és eljutottunk odáig magunkban, hogy ezt felismertük meg kell találnunk a saját elképzeléseinknek és világnézetünknek megfelelő utat azért, hogy az elakadást feloldjuk és tovább léphessünk.

Az akadémikus orvoslás becslései szerint 5-10%-ra tehető azoknak a termékenységi problémákkal küzdő nőknek az aránya, akiknél semmilyen hormonális és szervi okot nem tudnak kimutatni. Természetesen mindenkinek egyéni problémákkal kell szembenéznie, vegyünk azonban sorra néhány példát, hogy milyen félelmek lehetnek bennünk nőként az anyaságra gondolva.

Karrier

Fontos kideríteni, milyen női karriertervvel rendelkezett a babára vágyó nő kislány korában, hogyan képzelte el magát felnőttként. Sok a szép karriert befutó nő, akinél eljön az a pont, amikor mindene megvan, és már csak a gyerek hiányzik. Azonban kiderül, hogy nem volt benne a női karriertervében, hogy gondoskodó, odaadó anya lesz. Néha az anyák túl önálló életre nevelik a lányukat. Ám mikor a lány felnő, és párt talál, tudat alatt megjelennek az olyan vágyfantáziák is, hogy milyen szép gyerekeink lennének. Ilyenkor pedig létrejön egy szándékkettőség: nagyon akar gyereket, közben iszonyatosan fél is tőle.


Anyagi kiszolgáltatottság 

A terápiás beszélgetések során gyakran kiderül, gondok vannak a párkapcsolatban. Komoly feszültséget okoz, ha a pár tagjai nagyon eltérő mintát hoznak a saját családjukból. Ha a férfi azt szokta meg, hogy az anyja otthont teremt, akkor nehezebb elfogadnia, hogy ezt a párja másképp tervezi.

Az a nő, aki megszokta, hogy magára keres, maga osztja be az idejét, félelemmel gondolhat arra az időszakra, amikor otthon lesz „bezárva”, anyagilag kiszolgáltatva a férjének. Ilyenkor az értékeket közös nevezőre kell hozni. A másik fontossági sorrendjének, félelmeinek elfogadása fontos. Egy párkapcsolat konfliktusokon keresztül jut el oda, hogy egységként működjön! 

Külső nyomás

Sokan átélik, a család, főként talán a szülők részéről, de olykor a barátok, kollégák felől érkező „mikor jön már a baba” jellegű kérdéseket. Ez rendkívül frusztrálóan hat a nőre, illetve a párokra, kiváltképp, ha próbálkoznak, de sikertelenül. Optimális lenne, ha a babára vágyó párok egy időre nem vennének tudomást a család, a barátok által mondottakról. Ugyanis aki nem tudja védeni az énhatárait, annak komoly görcsöket okozhatnak a számon kérő szavak. A szorongás, az állandó aggodalom oldására a nő, adott esetben a pár próbálja ki a meditációt vagy bármely neki szimpatikus technikát, ami segítségével megtanulja oldani a lelki gátakat. 

A nők nagy része megszokta, hogy ha eleget küzd, van eredmény. A gyerek nem ilyen! Nem szabad egy gyereket akaró nőnek azt mondani, hogy ne akarjon annyira, mert nem működik. Viszont az energiáit lehet más irányba terelni, ezt azonban gyakran külső segítség nélkül képtelenek vagyunk megoldani, vagy csak egészen egyszerűen nem tudjuk, hogy hogyan is fogjunk hozzá. Egy jó szakember azonban mindig tud segíteni nekünk abban, hogy megtaláljuk a mi egyénre szabott, beteljesüléshez vezető utunkat.

vissza az esettanulmányokhoz