A női meddőség okai 2. rész - Mechanikai okok

Szerző: Lombikbebi.com | 2015-07-23
A női meddőség okai 2. rész - Mechanikai okok

Korábbi cikkünkben a női meddőség hormonális eredetű okaival foglalkoztunk, most a szervi okok másik nagy csoportját vesszük számba, az úgynevezett mechanikai okokat. 

Ezek csoportjába olyan betegségek tartoznak, amelyek mechanikus úton teszik lehetetlenné a megtermékenyülést vagy a beágyazódást. Ide sorolhatók például a hüvely, a méh és a petevezetők veleszületett eltérései, a szervek elégtelen kifejlődése vagy az alaki deformitások, amelyek többnyire műtéti úton kezelhetők.

•    A petevezető károsodása vagy elzáródása. A petevezető károsodását elsősorban a petevezeték gyulladásos megbetegedése eredményezi.

•    A legtöbb eset hátterében korunk leggyakoribb szexuális úton terjedő betegsége, a Chlamydia fertőzés áll. A petevezető gyulladása gyakran észrevétlen marad, sok Chlamydia pozitív páciens minden probléma nélkül teherbe tud esni. Súlyosabb esetekben azonban fájdalommal és lázzal járhat. A petevezető egyszeri gyulladása is megzavarhatja a megtermékenyülést, a méhen kívüli terhesség kockázata pedig minden egyes petevezeték gyulladással nő. Nagyon fontos a megfelelő orvosi kezelés, mert a petevezeték károsodása jelentős akadályt képezhet a fogantatás szempontjából, mivel a megtermékenyített petesejt nem lesz képes a petevezetéken keresztül eljutni a méhbe. 

•    Endometriózisról beszélünk, ha a méhszövet a méhen kívül beágyazódik, és növekedésnek indul, befolyásolva a petefészkek, a méh és a petevezetők működését.  A normális esetben a csak a méh belső felszínén jelen lévő nyálkahártya endometriózis során  a méh üregén kívül is megtalálható. Ezek a beágyazódott szövetek ugyanúgy reagálnak a hormonális ciklusra, növekednek, majd minden hónapban nyálkahártyájuk vérzés kíséretében lelökődik, párhuzamosan a méh nyálkahártyájával. Ez a folyamat hegesedéshez, gyulladáshoz, kismedencei fájdalomhoz és ezekkel együtt meddőség kialakulásához is vezethet.

•    Benignus uterinális fibroidok. A fibroidok a méh falában kialakuló jóindulatú daganatok, amelyek nagyon gyakran alakulnak ki 30 éves kor felett. Időnként meddőséget okozhatnak a petevezetékek elzárásával.

•    Kismedencei összenövések. Kismedencei összenövésnek valamilyen kismedencei gyulladás, vakbélgyulladás, hasűri vagy kismedencei műtét után, a kismedencei szervek körül kialakuló nagy mennyiségű hegszövetet nevezzük, mely összenövéseket okoz a szervek falai között.

•    Hüvelyfejlődési rendellenesség. Nagyon ritkán ugyan, de ez is előforduló rendellenesség, ilyenkor a spermiumok nem jutnak a hüvelyből tovább a méhbe. Nagyon egyszerűen, műtéti úton kezelhető probléma.

Egyéb okok

A fent említetteken túl számos egyéb ok állhat még a meddőség hátterében:

•    Gyógyszerek. Bizonyos gyógyszerek használatakor meddőség alakulhat ki. Az esetek többségében a meddőség a gyógyszer abbahagyásával megszűnik.

•    Pajzsmirigy problémák. A pajzsmirigy betegségei - akár alul-, akár túlműködése, felboríthatja a menstruációs ciklust meddőséghez vezetve.

•    Inzulinrezisztencia: az inzulinrezisztencia azt jelenti, hogy az inzulinérzékeny szövetek (máj, perifériás szövetek: agy, izomszövet, zsírszövet) inzulin jelenlétében a normálisnál kevesebb glükózt képesek csak felvenni, ami azt eredményezi, hogy a normális biológiai válasz létrejöttéhez jóval magasabb (kóros mennyiségű) inzulin mennyiségre van szükség. Vannak inzulinnak ellenálló szervek, de olyanok is, amelyek megszenvedik a fokozott inzulintermelődést. Ezen szervek egyike a petefészek. Ez a betegség kezdeti stádiumában nem okoz különösebben észrevehető panaszt, azonban idővel a petefészek működésének zavara a menstruáció kimaradásával, rendszertelenségével jár. A kezeletlen inzulinrezisztencia pedig nehezített teherbeesést, vagy meddőséget okoz. 

•    Daganat és a daganatellenes kezelés. Egyes daganatok, például a női húgyivarszervi daganatok, gyakran súlyos meddőséget okoznak. Mind a sugár-, mind a kemoterápia befolyásolhatja a nők szaporodási képességét. A kemoterápia mind a nőknél, mind a férfiaknál károsíthatja a szaporodást és a termékenységet.

•    Koffein bevitel, ugyanis a túlzott mennyiségű koffeinfogyasztás csökkenti a nők termékenységét.
További, ritkán előforduló okok is okozhatnak meddőséget, például amikor a méhnyak-nyákban spermium ellenes antitestek mutathatók ki, amelyek elpusztítják a spermiumokat a petesejt elérése előtt.

vissza az esettanulmányokhoz