A női meddőség okai 1. rész - Hormonális problémák

Szerző: Lombikbebi.com | 2015-07-16
A női meddőség okai 1. rész - Hormonális problémák

A nők meddőségének számos oka lehet akár testi, akár lelki okai, cikksorozatunkban ezekről szeretnénk némi tájékoztatást nyújtani, ezúttal a szervi okok egyik nagy csoportjával, a hormonális problémákkal kezdve.

Meddőség gyanúja akkor merül föl, ha fogamzásgátlást nem alkalmazva, rendszeres szexuális élet mellett sem következik be a teherbeesés egy év időtartam alatt. Ha terhesség korábban sem jött létre, akkor elsődleges meddőségről, ha megelőzően már sikerült a teherbeesés, akkor másodlagos meddőségről beszélünk. A párok körülbelül 15-20 százaléka meddő, azonban senkinek nem kell feladnia, orvosi segítséggel, helyes életmóddal, valamint megfelelő étrend-kiegészítőkkel jelentős mértékben javítható ez az állapot és növelhető a teherbeesés esélye akár természetes úton, akár lombikprogramban való részvétellel.

A női meddőséghez köthető hormonális problémák következménye, hogy a peteérés nem megy végbe, így a megtermékenyülés sem lehetséges.

Az alábbi problémák fordulhatnak elő leggyakrabban:

  • A peteérés rendellenességei. A női meddőség hátterében, a peteérés rendellenessége is állhat. Az agy ovulációt szabályozó területének rendellenes működése, alacsony luteinizáló hormon (LH) és follikulus stimuláló hormon (FSH) szintet eredményezhet. Már a hormonális rendszer nagyon kisfokú megbetegedése is befolyásolhatja az ovulációt. A rendellenes működést okozhatja sérülés, daganatos megbetegedés, túlzott testedzés illetve éhezés is.
     
  • Megemelkedett prolactin szint (hiperprolactinaemia). A prolactin hormon serkenti az anyatej termelődését. Ha nem áll fenn terhesség, vagy nem szoptat a magas prolactin szint befolyásolhatja az ovulációt. A prolactin szint megemelkedése, jelezheti az agyalapi mirigy (hypophysis) daganatos megbetegedését is, ezért fontos odafigyelni rá. Másfelől azonban bizonyos gyógyszerek is megemelhetik a prolactin szintet. A terhességtől, illetve szoptatástól függetlenül megjelenő tejtermelés jelezheti a magas prolactin szintet.
     
  • Policisztás ovárium szindróma (PCOS). A policisztás ovárium szindrómában a nők szervezete túl sok androgén hormont termel, befolyásolva az ovulációt. Ebben a betegségben a petefészkekben apró kis ciszták szaporodnak fel, valódi peteérés azonban nem történik. A peteérés elmaradása mellett sok esetben a cukoranyagcsere zavara is fennáll, megfigyelhető túlsúly és a férfias típusú szőrzet is. A betegség hormonkezeléssel vagy sebészi úton is kezelhető.
     
  • Korai menopauza. Korai menopauzáról akkor beszélünk, ha 35 éves kor előtt elmarad a menstruáció és megszűnik a peteérés. Bár a háttérben álló okot gyakran nem ismerik, azonban bizonyos kórképeket kapcsolatba hoztak már a korai menopauzával, például a különböző immunbetegségeket, sugár- vagy kemoterápiás kezelést.


A hormonális okok közé sorolható a fent említetteken kívül a fogamzásgátló gyógyszerek szedésének abbahagyását követő teherbeesési képtelenség. Ez az állapot is sikeresen kezelhető gyógyszeresen.

vissza az esettanulmányokhoz