A férfi meddőség okai 1. rész - Tesztoszteronhiány: hogyan ismerjük fel a jeleket?

Szerző: Lombikbebi.com | 2015-06-29
A férfi meddőség okai 1. rész - Tesztoszteronhiány: hogyan ismerjük fel a jeleket?

Mit befolyásol az alacsony tesztoszteronszint és mik a tünetei?

A tesztoszteron a férfiak alapvető nemi hormonja. A férfi nemi jellegét befolyásolja és alakítja. Ilyen a szőrzet, az izomtónusok és a fizikum jegyeinek kialakítása, de fontos hatással van a nemzőképességre is, ugyanis az erekcióra és a libidóra közvetlen hatással van.

Mi az optimális tesztoszteronszint?

Alapvetően a tesztoszteron hormon szintjének 10-30 nmol/l szint között kell lennie. Ez alatti szint már könnyen vezethet problémákhoz, sőt, tartósan fennálló alacsony tesztoszteronszint esetén mindenképp érdemes orvoshoz fordulni. Az alacsony értékek hatásai külső és belső változásokat is magukkal hoznak: mivel a hormon képtelen eredeti formájában működni, így a test gyengébb izomzattal fog rendelkezni, a szőrzet megritkul, a test kissé „nőiesebb” lesz – megnőhetnek az emlők és csökkenhet a herék mérete. Túlzottan magas tesztoszteronszint esetén pontosan ennek ellenkezője történik. A magas tesztoszteronszinttel rendelkező férfiak agresszívvé válnak, férfias testi jegyeik pedig felerősödnek.

Az alacsony tesztoszteronszint hatásai

Természetesen – mint mindennek – így a tesztoszteron hormon szint változásainak is vannak pszichikai és fizikai hatásai egyaránt. Elsősorban a koncentrációval kapcsolatos képességek gyengülhetnek, valamint megcsappanhat a magabiztosság, az önbizalom hiánya léphet fel. Nagy szintű hiány esetén már komolyabb tünetekkel számolhatunk, akár depresszió is kialakulhat. Folytonos fáradtságérzet, mely annak ellenére is fennáll, ha a páciens rendszeresen és pihentetően alszik. Jelentkezhet továbbá szétszórtság, enyhe feledékenység. Középkorú férfiak esetében ez akár az andropauza azaz az úgynevezett „férfiklimax” időszak kezdetét is jelentheti, mely sajnos sűrűn magával hozza a csontritkulás kialakulásának veszélyét.

Mégis, legfontosabb talán a gyermekre vágyó párok esetében az erekciós problémák fellépése, valamint a nemi vágy csökkenése. Ennek sokszor maguk az alanyok sincsenek tudatában, ezért gyakran vezethet konfliktushoz a párok között. A nemi vágy csökkenése egyáltalán nem „akarat” kérdése, hiszen a tesztoszteronszint csökkenéséért nem tehető felelőssé senki. Ilyenkor viszont tudatában kell lenni, hogy mi is okozza ezt, illetve pótolni kell a tesztoszteront a szervezetben.

A tesztoszteron hormon nem csak a fentieket, hanem a spermiumképzést is befolyásolja. Alacsony tesztoszteronszint esetén sokszor a spermiumszám annyira lecsökken, hogy ezért nem sikerül a megtermékenyítés.

Ha a páciens korábban több kemoterápiás kezelést kapott, vagy tartósabban szedett szteroidot, szinte biztosan bekövetkezik majd a tesztoszteronszint csökkenése, amit pótolni kell.

Érdemes ellátogatni egy andrológiára, és spermiogram készítését kérnünk. Ha túl alacsony a spermiumszámunk, de még nem kritikusan alacsony, azokat természetes úton is pótolhatjuk egészséges táplálkozás és a megfelelő étrend-kiegészítők segítségével.

Az alacsony tesztoszteronszint kezelése

Szerencsére ez ma már hormonkészítményekkel megoldható, ám szigorúan orvosi körülmények között kell ezt megtenni! Semmiképp se kezdjünk tesztoszteront szedni, egyrészt recept nélkül csupán megbízhatatlan forrásból szerezhető be, másrészt mennyiségét kifejezetten kontrollálni kell.

Egy egyszerű vérvizsgálattal kimutatható a tesztoszteronszint, bár általában ehhez minimum két vizsgálatot szoktak elvégezni. Általában a reggeli órákban a legmagasabb a hormonszintünk, így a vizsgálatok is ekkor történnek. Ha a férfiaknál gyakran elmarad, vagy egyáltalán soha nincs reggeli erekció, akkor már gyanakodhatunk alacsony tesztoszteronszintre is.

A tesztoszteron hormon pótlása történhet tapasz, tabletta vagy injekció formájában is. Sok esetben teljesen helyreállítható a hormon szintje, de vannak olyan esetek, ahol a teljes gyógyulás sajnos már nem lehetséges. Ebben az esetben is jele ntős javulás érhető el, de a tesztoszteron hosszú távú szedése még orvosilag sem sok esetben ajánlott. Jelentkezhetnek ugyanis mellékhatások, megnő a szív- és érrendszeri betegségek kockázata, illetve alvási apnoe alakulhat ki. Ez egy férfiaknál gyakori alvászavar, mely a légzés ideiglenes leállásával járhat és komoly veszélyeket hordoz magában.

vissza az esettanulmányokhoz